Je baard verzorgen: de 7 beste tips

Baard Verzorgen tips

Hé daar baardliefhebber! Ben je op zoek naar de beste tips om je baard te verzorgen? Er is een hele wereld aan informatie te vinden en het sorteren ervan kan een beetje overweldigend worden.

Geloof het of niet, een baard laten groeien is het gemakkelijkste deel van het hebben van een geweldige, indrukwekkende baard. Je hoeft alleen maar geduld te hebben. Het duurt ongeveer twee weken om het patroon van haargroei te zien, en nog eens twee weken extra om een aanzienlijke groei te krijgen, en iets wat op een echte baard lijkt.

Maar je kunt geen geweldig uitziend gezichtshaar hebben zonder goed baardonderhoud. En helaas weten de meeste mannen niet hoe ze hun baard moeten verzorgen. Daarom beginnen sommige mannen een baard te laten groeien, zijn geduldig tot hij een behoorlijke lengte bereikt, en scheren hem dan af omdat hij er niet goed uitziet.

Baardonderhoud zal deel moeten uitmaken van je dagelijkse schema. De verzorging van je baard omvat waarschijnlijk uitstapjes naar je kapper en een paar boodschappen voor zaken als borstels, baardolie, baardshampoos en vochtinbrengende middelen.

Dit klinkt waarschijnlijk als veel informatie. En je vraagt je misschien af: “is het echt de moeite waard om een baardonderhoudsroutine te hebben?”. Het antwoord is ja. Het vergt alleen een beetje inzet, en de resultaten zullen ongelooflijk zijn.

Hoewel het waar is dat niet alle mannen de capaciteiten hebben om volle, weelderige baarden te kweken, zouden velen toch kunnen sporten met opmerkelijk gezichtshaar als ze wisten hoe ze het moesten verzorgen. Lees verder om tips voor baardonderhoud te ontdekken waarmee je je gezichtshaar in topvorm kunt houden.

Dus, om je op weg te helpen in je zoektocht naar een ongelooflijke baard, hebben we deze gids samengesteld om alles uit te leggen wat je nodig hebt om je baard te verzorgen – en nog belangrijker, hoe je hem moet gebruiken.

Stap 1: Houd je baard schoon met een baardwasmiddel

Voordat je ook maar denkt aan andere verzorgingsproducten voor je baard, is het essentieel om terug te krabbelen en het te hebben over het reinigen van je gezichtshaar. Baardwas is precies wat de naam impliceert: Het is het type shampoo voor je baard.

Dr. Tosti vertelde ons dat baardwas vooral belangrijk is voor mannen die hun allereerste baard laten groeien. “Het is cruciaal om de baard zeer regelmatig te wassen,” vertelde ze ons. “Studies tonen aan dat de baard micro-organismen en gifstoffen vasthoudt en het risico op het overbrengen van infecties kan vergroten.”

Het is misschien verleidelijk om zomaar een shampoo te gebruiken als je een nieuweling bent op het gebied van baardverzorging. Shampoo is tenslotte shampoo, toch? Nou, werp eens een blik op de meest voorkomende actieve ingrediënten in shampoos. De meeste daarvan zijn zelfs moeilijk uit te spreken, laat staan op je gezicht aan te brengen.

Hoewel baardshampoos niet altijd natuurlijke shampoos zijn, bevatten ze wel ingrediënten die gevoelig zijn voor de huid en tegelijk sterk genoeg zijn om het vuil uit je baard te krijgen. Deze zijn ook expliciet geformuleerd voor baardhaar, wat volgens Dr. Tosti om twee redenen essentieel is.

Baardhaar is niet alleen lichter dan hoofdhuidhaar, maar het groeit ook sneller en heeft een kortere levenscyclus. “Het is normaal om gemiddeld 20 tot 30 baardharen per dag te verliezen,” voegt ze eraan toe.

Stap 2: Pak een baardolie om die lokken te hydrateren

Mannen die baardonderhoud serieus nemen zijn het er meestal over eens dat baardolie het volgende is wat je moet kopen na een baardwasbeurt. Deze olieproducten zijn gemaakt met een combinatie van essentiële oliën die je helpen je baardhaar zacht en glanzend te houden. Hoewel deze cosmetische voordelen voor de meeste mannen genoeg zijn, zijn baardoliën ook geweldig voor het onderhoud van de huid onder je baard.

Meestal bevatten baardoliën essentiële oliën zoals jojoba, argan en kokosnoot. Talrijke studies hebben bewezen dat deze oliën kunnen leiden tot verbeteringen voor patiënten die te maken hebben met aandoeningen als psoriasis en dermatitis.

Uit een studie uit 2022 bleek dat bij 68% van de psoriasispatiënten die de onderzoekers met jojoba-olie behandelden, de PASI-score drastisch verminderde. In een ander voorbeeld daalde de gemiddelde SCORAD (SCORing of Atopic Dermatitis) score voor een pool van 117 patiënten met maar liefst 68% na toepassing van kokosolie.

Met deze voordelen overduidelijk, hoe vaak zou je baardolie moeten gebruiken?

De hydraterende kwaliteiten van deze oliën zijn meestal het meest effectief als je ze onmiddellijk na het douchen aanbrengt. Hoewel dit misschien contra-intuïtief lijkt, bevatten gewone badzepen en gezichtsreinigers ingrediënten die je huid uitdrogen. Een kleine hoeveelheid baardolie kan je helpen om zaken als baardjeuk en een gebarsten huid te voorkomen.

Stap 3: Houd het stijlvol met baardbalsem

Baard Verzorgen

Baardbalsems zijn een andere optie voor mannen die manieren zoeken om hun baard te verzachten. Deze producten bevatten vaak ingrediënten als bijenwas, sheaboter en cacaoboter. Veel baardbalsems bevatten ook oliën die je vindt in de populairste baardoliën.

Maar wacht, als baardbalsems en baardoliën allebei bedoeld zijn om je haar te verzachten en enkele van dezelfde ingrediënten bevatten, heb je ze dan allebei nodig?

Het antwoord voor sommige mannen is een volmondig nee. Maar als je je gezichtshaar wilt stylen, zijn deze baardbalsems een geweldige aanvulling op je baardolie. Vooral sheaboter en bijenwas zijn veelgebruikte ingrediënten van stylingproducten met een hoge houdbaarheid.

Net als baardoliën zijn baardbalsems niet alleen voor cosmetische doeleinden. Studies hebben aangetoond dat karitéboter natuurlijke ontstekingsremmende kwaliteiten heeft, wat een directe relatie heeft met haargroei. Hoewel dit een uitstekend moment is om te benadrukken dat haaruitval bij mannen geen invloed heeft op gezichtshaar, kan een goede baardbalsem verdere haargroei voor je baard vergemakkelijken.

Het kiezen van een baardbalsem vereist wel wat vallen en opstaan. Terwijl veel mannen de lof zingen van karitéboter, kunnen anderen iets ervaren dat lijkt op een allergische reactie bij het gebruik van producten met karitéboter.

Bovendien kan de frequentie waarmee je baardbalsem gebruikt variëren. Misschien ontdek je dat je meer moet aanbrengen in de koudere maanden, wanneer je huid sneller barst.

Stap 4: Verzorg je baardhaar met baardverzachter

Weer hebben we het over een product dat, nou ja, erg lijkt op de vorige twee. Voordat we hier te diep op ingaan, even een overzicht:

Denk bij baardolie aan het equivalent van een dagelijkse moisturizer of lotion voor je baard en de huid eronder.
Baardbalsems hebben ook hydraterende kwaliteiten, maar staan vooral bekend als een stylingsproduct voor je baard.
Nu komt de baardverzachter, die het meest lijkt op de conditioner die je gebruikt na het wassen van je haar. Deze verzachters zijn bedoeld om aan te brengen en uit te spoelen na het douchen. Sommige van de ingrediënten die we hier besproken hebben (namelijk arganolie) zitten ook in baardverzachters, maar veel opties bevatten ook zaken als vitamine B5 en manuka honing.

Mannen hebben de neiging om dagelijks een baardverzachter te gebruiken. Dit helpt ervoor te zorgen dat je huid zacht blijft, en is vaak het beste middel om baardjeuk te behandelen (en te voorkomen).

Stap 5: Onderhoud je baard met een baardborstel

Sorry, jongens. We moeten nog een paar baardproducten bespreken. En spoiler: De baardborstel kan net zo belangrijk zijn als alle andere producten die we hebben behandeld – zelfs als je niet van plan bent je gezichtshaar te stylen.

Natuurlijk, als je voor een bepaalde stijl gaat, zoals een stuur of sik, is een baardborstel een essentieel onderdeel van je baardverzorgingsset. Het is vrijwel onmogelijk om je haar te trainen zonder je baard regelmatig (en in veel gevallen dagelijks) te borstelen.

Maar waarom zou je een borstel nodig hebben als je doel gewoon is om, eh, een baard te hebben? De ingrediënten in baardbalsems en oliën zijn echt moeilijk met de hand gelijkmatig te verdelen. Om het effect van die producten te maximaliseren, kun je je baard borstelen nadat je die producten hebt aangebracht, zodat ze elk hoekje van je baard bereiken.

Het kiezen van een baardborstel heeft alles te maken met persoonlijke voorkeur. Als je stug of dik haar hebt, wil je waarschijnlijk een borstel met stuggere haren die door de meest vervelende knopen heen kunnen vechten. Bovendien zijn sommige borstels gemaakt van synthetische materialen, terwijl andere natuurlijke haren bevatten die afkomstig zijn van dierlijk haar.

Stap 6: Style je baard onderweg met een baardkam

We hoeven waarschijnlijk niet uit te leggen wat een baardkam is, want de meeste zien eruit als elke andere haarkam die je hebt gezien. Ze worden ook om veel van dezelfde redenen gebruikt als een baardborstel. Kammen maken het gemakkelijker om dingen als baardolie en balsem over je baard te verdelen, en als je voor een bepaald type snor gaat, kan het regelmatig kammen van je gezichtshaar helpen om het te trainen om te doen wat jij wilt.

Dus, waarom heb je een baardkam nodig? De waarheid is dat als je al een baardborstel hebt, je waarschijnlijk al een tijdje klaar bent.

Het grote voordeel van een baardkam is de draagbaarheid. Hoewel we je niet zouden veroordelen als je reist met een baardborstel, is een baardkam veel gemakkelijker op te bergen in een van je zakken. Omdat baardonderhoud niet hoeft op te houden zodra je het huis verlaat, en als je je gezichtshaar snel weer in model moet krijgen, kan het tot je beschikking hebben van een kam een enorme levensredder zijn.

Stap 7: Houd het netjes met een baardtrimmer

Stijlvolle baarden hoef je niet alleen regelmatig te kammen of te borstelen. En tenzij je een onbeperkt budget hebt voor trimmen bij de kapper, is een elektrische baardtrimmer een essentieel onderdeel van je gereedschapskist.

Hoewel we hebben gesproken over hoe baardhaar groeit en zich anders gedraagt, blijft het haar. En je haar groeit met verschillende snelheden. De meeste, zo niet alle mannen kunnen zich een tijd herinneren dat er plotseling een pluk haar verscheen. Als dat met je groeiende baard gebeurt, is een set trimmers de beste manier om de vorm te behouden die je voor ogen hebt, vooral langs je baardhalslijn.

Het kiezen van een baardtrimmer is iets eenvoudiger dan sommige van de andere producten die we hebben geschetst. Lees online klantbeoordelingen en zoek naar trimmers die niet aan je haar trekken of irritatie veroorzaken. Geef jezelf bovendien wat opties onderweg met een kit die een paar verschillende mesjes bevat.

Conclusie baard verzorgen tips

Dat was veel informatie over baardverzorgingsproducten. En hoewel je er allemaal baat bij hebt, is het goede nieuws dat je niet alles op onze lijst nodig hebt om je baard te onderhouden.

Onze suggestie? Zorg om te beginnen dat je iets hebt om je baardhaar te wassen, te hydrateren en te kammen. Noteer vervolgens wat voor jou werkt – en waar je extra hulp nodig hebt. Misschien vind je een paar van deze producten al genoeg, maar zo niet, kijk dan nog eens naar deze gids om uit te zoeken wat je aan je baardonderhoudskit moet toevoegen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteBaardtrimmer.nl
Logo
Vergelijk items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Vergelijken