Hoe je baard wassen, hoe vaak en waarom het belangrijk

Het wassen en verzorgen van je baard zijn wellicht de meest essentiële verzorgingsstappen voor een imponerende baard. Het gaat niet alleen om het haar, maar ook om de huid eronder. Regelmatig wassen is niet alleen cruciaal voor een vollere en zachtere baard, maar helpt ook problemen als verstopte poriën, geur, baardjeuk en ingegroeide haren te voorkomen.

Een goede baardverzorging is essentieel voor elk stadium van je baard, omdat het vastzittend voedsel en overtollige huidcellen verwijdert die kunnen leiden tot jeuk en droogheid. Baarden kunnen bacteriën en schimmels herbergen, dus het is essentieel om je baard regelmatig te reinigen. Wij weten namelijk precies dat een schone baard een gelukkige baard is.

Daarom hebben we een complete gids samengesteld over hoe je een baard schoonmaakt. Je leert hoe je je baard wast, hoe je je baard zacht maakt, en alle vragen daartussenin.

Wat je nodig hebt

 • Baardwasmiddel
 • Baardverzachter (of conditioner)
 • Baardolie
 • Lauw water
 • Handdoek

Waarom baardwas en baardconditioner gebruiken?

Baardwas en baardconditioner zijn perfect samengesteld voor je baard, in het bijzonder voor de huid onder je baard. Ze houden de oliën vast die je nodig hebt, terwijl ze ook de geurtjes en andere viezigheid verwijderen die zich in de loop van de dag in je baard kunnen ophopen.

Gewone shampoo en conditioner kunnen te hard zijn voor de huid van je gezicht. De huid op je hoofd heeft de dikste huid van je lichaam en heeft meer follikels, en dus ook meer talg. Talg is de olie die je haar helpt zich te coaten en vocht vast te houden. De tere huid van je baard heeft niet zoveel follikels en maakt dus niet zoveel talg aan. Daarom kan een mildere shampoo minder hard zijn en de natuurlijke olie van je baard niet verwijderen, wat nodig is om hem gezond te houden.

Als je gewone shampoo en conditioner op je baard gebruikt, verdwijnen te veel natuurlijke oliën, waardoor je baard droog, stug en broos wordt. De haarwortels worden ook zwakker, wat leidt tot gespleten punten en vlekken door haaruitval. Je wilt baardspecifieke producten kiezen om je baard zachter, glanzender en minder broos te maken.

Hoe je baard wassen en verzorgen?

 • Stap 1: Maak je baard goed nat met lauw water en ga er met je vingers doorheen om er zeker van te zijn dat je alle haartjes bereikt. Ga er ook werkelijk in.
 • Stap 2: Knijp een hoeveelheid baardshampoo ter grootte van een stuiver tot een kwart in je handpalm. Wrijf je handen tegen elkaar en breng de shampoo royaal aan op je baard. Met baardwas wil je meer je huid en de wortels van je baard pakken dan de baardharen. Wees tijdens het wassen niet bang om je nagels in een ronddraaiende beweging te bewegen om er echt in te komen, je baard te scrubben en te ontdoen van vuil, dode huidcellen en talgschilfers die misschien vastzitten. Vergeet je bakkebaarden en snor niet.
 • Stap 3: Spoel je baard uit met dezelfde techniek als bij het natmaken. Zorg ervoor dat je al het product uit je baard krijgt.
 • Stap 4: Vervolg met een baardverzachter. Dit product alleen gebruiken, zonder baardwas, wordt co-wassen genoemd. Gebruik ongeveer dezelfde hoeveelheid conditioner als je shampoo hebt gebruikt. Werk het in je handen en breng het dan aan op je baard, waarbij je je deze keer richt op het conditioneren van de haren, niet zozeer op de huid. Afhankelijk van de textuur van je baard zal het langer of korter laten staan van de conditioner verschillende resultaten opleveren. Speel met wat voor jouw baard het beste werkt.
 • Stap 5: Pak je handdoek en dep je baard zachtjes tot hij vochtig is, maar niet kletsnat. Bekijk voor meer droogtips hoe je je baard goed droogt.
 • Stap 6: Pak je baardolie om het vocht van je baard aan te vullen. Zelfs met een goede baardshampoo kan het wassen van je baard je baard ontdoen van sommige natuurlijke oliën die belangrijk zijn om je huid en haar gezond te houden. De baardoliën zijn speciaal ontwikkeld om baardhaar te voeden, te hydrateren en te verzachten. Je zult je baardolie willen aanbrengen terwijl je haar nog een beetje vochtig is, zodat het de huid bereikt om het meest effectief te zijn.

Hoe vaak moet je je baard wassen?

Voor wie zich afvraagt: hoe vaak moet ik mijn baard wassen? In het algemeen moet je je baard 2-3 keer per week wassen. Als je je haar wast, kun je je natuurlijke oliën wegstrippen. Als je dit te vaak doet, kunnen je baard en huid droog worden.

De baardwas is echter speciaal ontworpen om zacht genoeg te zijn voor dagelijks gebruik voor baardmannen die het nodig kunnen hebben. Als je regelmatig sport of buiten werkt en modderig en vies wordt, was je baard dan elke dag. Als je je elke dag moet wassen, raden we aan altijd een baardverzachter te gebruiken om te voorkomen dat je je baard te veel wast en om de verloren zachtheid terug te brengen.

Baardwassen routines

Er zijn opties voor de andere vijf dagen van de week voor wie zijn baard niet dagelijks hoeft te wassen. Dat je je baard niet elke dag wast, betekent niet dat je niet elke dag wat aan baardverzorging kunt doen. Diversiteit is belangrijk om je baard gezond en gelukkig te maken en je huid en baard te laten gissen.

Voorbeeld van een wasroutine

 • Wassen + conditioneren – combo van het gebruik van baardwas en opvolgen met een verzachter
 • Wassen – alleen je baardwas gebruiken, de meeste mannen zullen dit niet dagelijks willen doen omdat dit je baard kan ontdoen van broodnodige oliën die je huid en gezichtshaar uitdrogen.
 • Bijwassen – je baard wassen met alleen een baardverzachter. De meeste verzachters bevatten een paar detergenten, zodat je je baard heel voorzichtig kunt reinigen en toch kunt verzachten. Pas op: te vaak baardverzachten of te weinig product afspoelen kan ervoor zorgen dat je baard aan volume verliest
 • Spoelen – Geen product, alleen water. Je kunt nog steeds scrubben met je vingers en er echt in gaan om vuil en viezigheid weg te spoelen.
 • Mix en match de bovenstaande opties naar behoefte om je balans te vinden tussen wassen, bijwassen, spoelen en verzorgen. Het vinden van een routine die voor jou werkt hangt af van je gewoonten, je dagelijkse levensstijl en je baard/huidtype.

Producten om je baard te verzachten

Het verzachten van je baard vermindert de kans op irritatie, voorkomt baardjeuk en maakt het verzorgen van je baard handelbaarder. Je vraagt je misschien af hoe je precies een zachtere baard krijgt? De beste manier om je baardhaar zachter te maken is door consequent de juiste baardproducten te gebruiken en moeite te steken in je verzorgingsroutine.

Baardshampoo

Een hydraterende reiniger verwijdert al het vuil en de verontreinigingen die zich op je gezichtshaar hebben opgehoopt. Regelmatig je baard wassen helpt de natuurlijke oliën die je baard nodig heeft in balans te brengen en aan te vullen en houdt je huid gehydrateerd. Schoon gezichtshaar zal ook beter baardverzorgingsproducten absorberen dan een vuile baard, zodat je baard er op zijn best uit blijft zien. Ontdek de beste baardshampoo

Baardverzachter

Volg je wasbeurt op met een baardverzachter. Baardverzachters geven je baard een gladde textuur en helpen irritatie te kalmeren. Verzachters verminderen stoppelbaardstijfheid en helpen je baard het vocht vast te houden dat hij nodig heeft om gezond en gehydrateerd te blijven. Na gebruik van je baardverzachter glijdt je baardkam zo door je baard. Je kunt een verzachter zelfs dagelijks gebruiken. En niet te vergeten, hoe zachter je baardharen, hoe meegaander ze zullen zijn bij het verzorgen, stylen en modelleren. Bekijk hier de beste baardconditioner.

Baardolie

Baardolie zit boordevol hydraterende en voedende ingrediënten zoals jojoba en arganolie die samenwerken om je baard zachtheid en glans te geven. De bedoeling is om de huid onder je baard te beschermen en je follikels een kick van hydratatie te geven. Je zult baardolie willen aanbrengen direct nadat je uit de douche komt en je baard hebt afgedroogd terwijl je poriën nog open zijn voor het beste resultaat. Bekijk hier de beste baardolie.

5 meest voorkomende fouten bij het wassen van je baard

1. Overwassen

De meeste mannen hoeven hun baard maar 2-3 keer per week te wassen. Tenzij je een zeer actieve levensstijl hebt, zal meer doen je huid en baardhaar uitdrogen. Dit gebrek aan vocht kan leiden tot baardjeuk, baardroos en andere veel voorkomende baardproblemen.

2. Te veel conditioner

Baardconditioner/verzachter is bedoeld om te voeden en een laagje hydraterende bescherming te creëren voor je baardhaar en -wortel. Na het aanbrengen van het product blijft alles wat je er niet uitspoelt achter. Te weinig afspoelen of te vaak gebruiken kan je baard een te dikke laag geven. Ophoping van conditioner voorkomt dat oliën en andere herstellende producten in je huid en haarzakjes trekken. Het kan je baardhaar ook plat en moeilijk te stylen achterlaten.

3. Geen baardspecifieke producten gebruiken

Je denkt misschien dat haar haar is, dus is het niet erg om shampoo op je baard te gebruiken? Niet waar; het milieu op je gezicht is heel anders dan op je hoofd. Door specifieke producten voor je baard te kiezen, verdrijf je het gruis en vuil in je baard zonder je PH-balans aan te tasten en je baard uitgedroogd achter te laten.

4. Wassen met de verkeerde watertemperatuur

Heet water ontdoet je huid en haar van de beschermende oliën waardoor het kwetsbaar wordt voor beschadiging. Daardoor kan je huid droog en geïrriteerd achterblijven. Koud water is niet beter dan warm water. Als de huid koud wordt, sluiten de poriën zich af, waardoor al dat voedende product dat je in je baard en huid masseert zijn werk niet kan doen.

Dus met welke temperatuur moet je je baard wassen? Verdeel het door midden en gebruik lauw water om je baard te wassen en af te spoelen. Lauw water is zacht genoeg om je tere gezichtshuid en -haren te verzorgen, terwijl wasmiddelen en moisturizers toch het meest efficiënt kunnen werken.

5. Niet goed hydrateren

De beste tijd om baardolie en vochtinbrengende baardcrème aan te brengen is direct na het wassen van je baard. Het wassen van je baard kan je huid ontdoen van de benodigde natuurlijke oliën, dus die meteen daarna aanvullen terwijl je poriën lekker open staan is het meest effectief. Ook een hydraterende wash en conditioner speciaal voor baarden helpt irritatie en uitdroging door agressieve chemicaliën en ingrediënten in niet-baardgerichte producten voorkomen.

Wassen en verzorgen van baarden: tips

Uiteindelijk worden baarden vies en regelmatig wassen is essentieel om je baard gezond en zacht te houden. De meeste mannen moeten hun baard ongeveer 2-3 keer per week wassen, maar het is belangrijk om een routine te vinden die werkt voor jouw activiteit, huid en haartype. Het kiezen van shampoos en conditioners die speciaal voor je baard zijn samengesteld zal ook een groot verschil maken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteBaardtrimmer.nl
Logo
Vergelijk items
 • Cameras (0)
 • Phones (0)
Vergelijken