Hoe je baard trimmen en modelleren? 10 tips om het goed te doen

Het groeien van de perfecte Vikingbaard kost tijd en toewijding. Je baard moet heerlijk aanvoelen en er gezond uitzien. Je kunt regelmatig naar de kapper gaan om je baard te laten modelleren en trimmen, of je kunt geld en tijd besparen door het zelf te doen.

In dit artikel nemen we een diepe duik en zoeken we uit wanneer en hoe je je baard kunt trimmen en modelleren met een baardtrimmer , tondeuse of schaar. In het begin lijkt het misschien wat moeilijk, maar leren hoe je baardhaar moet trimmen is een vaardigheid die je met een beetje oefening en het juiste gereedschap kunt perfectioneren. Lees verder voor meer informatie.

Baard trimmen – Waarom en wanneer je het moet doen?

Baardhaar kan vrij snel groeien, gemiddeld tussen de 0,3 en 0,5 mm per dag. En op een vreemde manier groeien witte haren bijna twee keer zo snel als gekleurde. Omdat het zo lang duurt om een volle baard te laten groeien (ergens tussen de 2 en 4 maanden), lijkt knippen misschien heiligschennis. Maar geloof ons als we je vertellen dat het volkomen noodzakelijk is, ongeacht de lengte van je baardhaar.

Waarom en wanneer je baard trimmen?

Onthoud dat je bij het trimmen en modelleren van je baard geen hele stukken weghaalt. Je maakt hem vooral glad en knipt slechts een paar millimeter per keer af.

Je baardharen hebben verschillende groeistadia. Sommige zitten in de actieve groeifase, en andere in de rustfase. Daardoor groeien sommige haren sneller dan andere, en dat kan het modelleren van je baard in de war schoppen als je niet regelmatig de tijd neemt om ze te trimmen.

Een andere reden waarom je van het trimmen van je baard een van je verzorgingsgewoonten moet maken, is het voorkomen of wegwerken van gespleten punten. Je baardharen kunnen uitdrogen en gespleten punten ontwikkelen als gevolg van barre weersomstandigheden of onjuiste baardverzorging.

In tegenstelling tot wat je misschien in reclames hebt gehoord, kun je gespleten punten alleen voorkomen door producten als baardolie en vochtinbrengende crème te gebruiken. Zodra je baardharen gespleten punten ontwikkelen, is de enige oplossing het afknippen van het getroffen gebied.

Je moet je baard trimmen wanneer dat nodig is. Er is geen universeel antwoord, en het hangt af van je baardstijl, baardlengte, baardverzorgingsroutine en de snelheid waarmee je baardhaar groeit. In het algemeen geldt dat als je baardstijl echt verfijnd en complex is, je hem waarschijnlijk eens in de 5 of 7 dagen moet trimmen, of zelfs vaker als je hem liever aan de kortere kant houdt. Voor korte baardstijlen is trimmen waarschijnlijk eens in de 2 weken nodig, en voor langere baarden kun je wel 4 tot 5 weken zonder trimmen.

Baard trimmen – Het juiste gereedschap kiezen?

Baard trimmen - Het juiste gereedschap kiezen?

Mannen trimmen hun baard al meer dan 8000 jaar, en de mensheid is geëvolueerd van het gebruik van vuursteen, haaientanden en mosselen naar zeer geavanceerde hulpmiddelen die speciaal ontworpen zijn voor het onderhoud van baardharen. Het is onnodig te zeggen dat het hebben van de juiste gereedschappen in je trimkit super belangrijk is.

Een goede trimkit moet een paar essentiële zaken bevatten:

  • Baardkam – die gebruik je om je baardharen te ontwarren en recht te trekken. Als pro-tip kun je het beste een kam kiezen die gemaakt is van natuurlijke materialen (zoals hout), want dat helpt schade aan je huid en haar te voorkomen en voorkomt statische opbouw.
  • Trimmerbaardtrimmers hebben verschillende maten en zijn ontworpen voor gemakkelijk gebruik en optimale hantering.
  • Schaar – dit is onmisbaar gereedschap voor het bijhouden van je baard, perfect voor detailwerk en precisie.
  • Elektrisch scheerapparaat of scheermes – wees niet snel geneigd deze hulpmiddelen af te wijzen, want ze zijn perfect voor het verwijderen van ongewenste haren op plekken als de wangen en de hals.
  • Baardbalsem – die kun je na het trimmen gebruiken om je baardharen te hydrateren en te beschermen.
  • Snorrenwax – je kunt dit soort producten gebruiken om je snor en baard te stylen en te verstevigen.

Hoe gebruik je een baardtrimmer?

De eerste stap is het kiezen van een goede baardtrimmer voor jouw behoeften. Houd er rekening mee dat als je een langere baard hebt met dikker haar, je misschien een krachtigere trimmer nodig hebt. Je kunt ook kiezen tussen snoerloze en bedrade versies, en waterdichte trimmers die je onder de douche kunt gebruiken.

Als je een complexere baardstijl hebt, wil je misschien een trimmer kiezen met verschillende maten beschermkappen en trimkoppen. Je kunt je trimmer zonder beschermer gebruiken om dichter te scheren in de gebieden boven je baardlijn, en een beschermer bevestigen als je de langere haren van je baard trimt.

Hoewel de meeste trimmerbladen gemaakt zijn van roestvrije metalen, is het toch raadzaam om je trimmerbladen regelmatig te oliën. Zorg ervoor dat je alle haren verwijdert voordat je de olie toevoegt, en dat je de tondeuse grondig schoonmaakt voordat je je trimmer gebruikt. Je kunt de olie aanbrengen voor of na het gebruik van de trimmer, en dit zal helpen de levensduur van het product te verlengen.

Begin altijd met de grotere beschermkap, en schakel zo nodig over op een kleinere. Je kunt de trimmer zonder beschermkap gebruiken om je model te definiëren of eventuele dwaalsporen op te ruimen. Vergeet niet na afloop je trimmer schoon te maken en de beschermers te wassen.

Hoe gebruik je een schaar om je baard te trimmen?

Hoe gebruik je een schaar om je baard te trimmen?

Een schaar is het perfecte precisiegereedschap voor het trimmen van je baard. Ze zijn vooral handig voor het trimmen van snorren en het afknippen van verdwaalde haren. Een schaar kan ook een redder in nood zijn als je geen vaste handen hebt, want met een trimmer maak je gemakkelijker opvallende fouten dan met een schaar.

Je kunt een schaar gebruiken om je look te perfectioneren, de randen af te ronden of de lengte van je baardharen gelijk te maken. Denk eraan dat je onderaan begint met trimmen en dan naar boven werkt. Als pro-tip: controleer altijd op symmetrie. Welk gereedschap je ook gebruikt voor het trimmen, zorg voor goede verlichting en goed zicht in de spiegel.

Hoe je baard trimmen – Stap voor stap beginnersgids

Stap 1 – Je baard voorbereiden

Voordat je begint met het trimmen zelf, wil je beginnen met een schone baard. Gebruik een speciale baardshampoo en dep je baard dan droog met een handdoek. Schrob nooit krachtig als je je baard droogt, want dat kan de haarvezels beschadigen en je haarzakjes belasten.

Stap 2 – Ontwar en borstel je baard

Gebruik je kam om je baardhaar voorzichtig te ontwarren. Borstel je baard vanaf het gebied onder je kin in een opwaartse beweging, en het haar op je wangen in een neerwaartse beweging. Dit helpt om je baardharen in hun natuurlijke groeipatroon te leiden.

Je moet je kam of borstel gebruiken nadat je baardharen grotendeels droog zijn. Als je aan nat haar trekt, is de kans groter dat je de haarvezels beschadigt en afbreekt.

Stap 3 – Trim overtollige baardharen weg

Je baardharen hebben niet dezelfde groeisnelheid, dus je hebt waarschijnlijk verschillende lengtes haar in je baard. Kies een naar voren gerichte positie in de spiegel en begin met het afknippen van de overtollige baardharen. Je kunt een trimmer gebruiken, hoewel het gebruik van een schaar meer veiligheid biedt tegen uitglijden van de handen.

Let op de symmetrie van je trimmen en begin bij de basis van je baard en ga dan naar de wangen toe. Begin langzaam met een paar haren per keer, en je krijgt geleidelijk een gevoel voor je algemene modellering van je baard.

Stap 4 – Trim de neklijn

Dit is een heel belangrijke stap in het trimproces. Een strakke halslijn kan je een meer gepolijste uitstraling geven. Het probleem met deze stap is het risico dat je de halslijn te hoog trimt. Hierdoor kan je hele baard er onnatuurlijk uitzien, en het uiterlijk van een onderkin krijgen.

De algemene regel is om je adamsappel als leidraad te gebruiken. Je moet je lichaam zo plaatsen dat je in de spiegel naar voren kijkt. Kantel je hoofd naar achteren om je nek bloot te leggen. Je moet net over de bovenkant van je adamsappel beginnen met trimmen.

Gebruik je schaar om de opstelling te maken. Begin vanuit het midden van je nek en hoofd naar de zijkanten in een heel zachte “U”-vorm. Neem de tijd en zorg dat je lijn symmetrisch is. Je kunt dan verder gaan met het verwijderen van het haar met je trimmer.

Kijk nu naar je spiegel met je hoofd recht en gecentreerd gehouden. Als je je halslijn goed hebt getrimd, zou je geen haar meer onder je kin moeten kunnen zien.

Stap 5 – Trim de zijbaard

Het kaakgedeelte van je baard is wat meestal in het oog springt. Als je baard niet regelmatig wordt getrimd, zullen de zijkanten van je baard zich naar buiten uitbreiden en je gezicht breder doen lijken dan natuurlijk.

Het belangrijkste is te weten hoe je je baardtrimmer moet gebruiken. Heb je liever een korte baard, begin dan net onder je kin met de bladen van je af gericht, en beweeg de trimmer in een opwaartse beweging naar je wangen toe. Heb je een lange baard, begin dan bij je wanglijn en beweeg in een neerwaartse beweging naar je kaaklijn. Vergeet niet om altijd met de grootste trimmerbeschermer te beginnen en zo nodig over te schakelen op kleinere maten.

Als het gebruik van een trimmer voor deze stap je niet natuurlijk lijkt, kun je je zijbaard ook trimmen met je schaar. Je zult minder snel fouten maken, maar het kost waarschijnlijk wel wat meer tijd. Vergeet niet om af en toe je kam te gebruiken om je baardharen recht te trekken en ervoor te zorgen dat je een symmetrische trim krijgt.

Stap 5.1 – Een sikje trimmen

Hoewel het een ingewikkeld proces lijkt, is het eigenlijk gemakkelijker om een sikje te trimmen dan een volle baard. Je moet ervoor zorgen dat je de lijnen van je baard volgt en je kunt de randen definiëren door je trimmer zonder beschermkap te gebruiken.

Voor de rest van je haar kun je je trimmer gebruiken met de daarvoor bestemde grijpbeschermer. Begin onderaan je baard met de bladen van je af gericht en beweeg de trimmer dan in een opwaartse beweging. Je moet altijd tegen de richting van je haargroei in bewegen.

Stap 6 – Trim de wanglijn

Dit is meestal gemakkelijker te doen, vooral als je al een vrij goed idee hebt van het modelleren van je baard. Als je je wanglijn wilt definiëren, teken dan gewoon een denkbeeldige lijn die begint bij de rand van je oorlel en eindigt bij je mondhoek.

Pro Tip: Je kunt altijd vals spelen bij deze stap en een baardvormer gebruiken.

Je kunt het haar boven de wanglijn trimmen met je schaar of met je trimmer zonder beschermer op. Deze stap is belangrijk als je een echt gedefinieerde baardstijl wilt bereiken.

Stap 7 – Trim de snor

je snor trimmen

Het trimmen van een snor is geen gemakkelijke taak. Het vereist beslist een vaste hand, en het is gemakkelijker om zichtbare fouten te maken.

Je moet de haren kammen en bij je liplijn trimmen. Je kunt dit doen met een trimmer zonder de beschermkap erop, maar voor beginners is het gebruik van een schaar voor deze handeling beslist de veiligere keuze.

Stap 8 – Het gebruik van een scheerapparaat

Hoewel deze stap optioneel is, kun je een scheermes of elektrisch scheerapparaat gebruiken om alle kleine haartjes op je halslijn en boven je wanglijn weg te poetsen. Hierdoor voelt je huid zijdezacht aan en krijg je een meer gedefinieerde look.

Stap 9 – De baard modelleren

Om het modelleren van je baard te verfijnen zijn nog wat laatste handelingen nodig. Je hebt je schaar nodig voor deze handeling, want die kan je de broodnodige precisie bieden.

Je moet je baard kammen om je baardharen opnieuw te rangschikken, waarna je kunt gaan controleren op symmetrie, en je randen rond de kaaklijn, het jukbeen en de snor kunt aanpassen.

Stap 10 – Baardverzorging na het trimmen

Sluit je verzorgingsritueel af met baardolie om je baard gehydrateerd te houden en er gezond uit te laten zien.

Je kunt ook baardbalsem en baardwax gebruiken voor extra hydratatie en als stylingproduct. Als je baardverzorgingsritueel klaar is, zul je je beslist geweldig voelen en er geweldig uitzien.

Baard ideeën en stijlen

Baard ideeën en stijlen

Alle baarden verdienen een goede trimbeurt. Of je nu een sikje hebt of een volle baard, alle baarden verdienen liefde en verzorging. Hier zijn enkele baardtrimstijlen om je op weg te helpen.

De stoppelbaard – staat meestal voor 4 tot 5 dagen haargroei. Dit is een type baard dat waarschijnlijk nooit uit de mode zal raken. Het kan een strakke look zijn, met heel strakke lijnen op de wangen en kin, of het kan er wat onverzorgd uitzien met een paar verdwaalde haartjes voor het dramatische effect. Enkele geweldige voorbeelden van mensen met een stoppelbaard zijn David Beckham, George Clooney en Ryan Reynolds.

De korte baard – hij kan taps toelopen, met vervaagde zijkanten, of hij kan een gelijkmatige groei zijn. Een van de populairste baardstijlen die er zijn, hij kan perfect passen bij elk modelleren gezicht. Enkele eervolle vermeldingen van de korte baard broederschap zijn Ryan Gosling, Tom Stoltman, en Eddie Hall.

De lange baard – deze prachtige baarden zijn er in alle modelleren en maten, en laten een beetje creatieve verkenning toe. Een lange baard kan er wild uitzien, perfect gepolijst zijn, of zelfs gevlochten. Sky’s the limit met dit soort baarden. Enkele geweldige mensen die zich bij de lange baardstrijders aansluiten zijn Zach Galifianakis, Chris Hemsworth en Gandalf.

Conclusie

Baard trimmen zou deel moeten uitmaken van je verzorgingsgewoonten. Het helpt je baard te modelleren, en bovenal zorgt het ervoor dat je baardhaar er gezond uitziet en aanvoelt. Het is een vaardigheid die je met wat geduld en oefening kunt leren, en het eindresultaat is altijd ongelooflijk bevredigend.

Je moet je baard trimmen wanneer dat nodig is, of dat nu om de dag is of eens in de paar weken. Je kunt je trimmer gebruiken, een schaar en elk ander gereedschap dat je in je trimkit hebt. Vertrouw op je instinct en houd een vaste hand, strijder.

Zo dit waren onze baard trimmen tips? Wat vond je er zelf van, laat gerust iets na in de comments.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteBaardtrimmer.nl
Logo
Vergelijk items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Vergelijken